A kedvezményezett neve: Általános Iskoláért Alapítvány Hernádnémeti
- a projekt címe: Szemléletformálás az egészséges étkezés és életmód népszerűsítése érdekében Hernádnémetiben
- a szerződött támogatás összege:19 961 703 Ft
- a támogatás mértéke (%-ban): 100%
- a projekt tervezett befejezési dátuma 2019.01.31.
- projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00011
A projekt tartalmának bemutatása:
. A projekt megvalósításával célunk elérni, hogy fejlődjön az egészségkultúra, információt kívánunk szolgáltatni a projekt keretében elért személyeknek arról, hogy miért fontos az egészséghez is tudatosan hozzáállni, miért fontos a tudatos életmód, hiszen így átlátják azt az összefüggést, hogy a helytelen táplálkozási szokások milyen elváltozásokat okozhatnak szervezetünk működésében, milyen fontos szerepet tölt be egészségügyi állapotunkban a helyes táplálkozás megléte.
Ehhez minden szükséges információt a rendelkezésükre kell bocsássunk, a változáshoz szemléletformálódás szükséges, ahhoz pedig az ismeretek széles körben történő továbbítása szükséges olyan formában, hogy az valóban érhető és hasznosítható legyen az érdeklődők számára. Az egészség minden ember életében fontos szerepet tölt be, csak sok esetben fiatal korban még nem látják át az emberek, hogy egészségünk tekintetében miért fontosabb a megelőzés, mint magának a kialakult problémának a kezelése. Sok esetben azért van jelen az emberek életében az egészségtelen táplálkozás, egészségre káros életvitel, mert nincsenek tisztában ezek hosszú távú negatív következményeivel, nem tudják azt, hogy a helytelen
táplálkozással milyen maradandó és több esetben visszafordíthatatlan károsodást okoznak szervezetükben, nem a szándék hiányzik belőlük, hogy helyesen cselekedjenek, hanem egész egyszerűen hiányosak az információik. A projekt keretében különböző rendezvényeket, ismeretterjesztő programokat valósítunk meg, mely során célunk elérni, hogy a résztvevő gyermekek, illetve családtagjaik esetében az étkezési kultúra javuló tendenciát mutasson, az egészségtudatosság erősödjön, egyértelművé váljon számukra, hogy milyen összefüggés van az egészséges élet és a táplálkozási szokások között. Gyümölcskínálót is létre kívánunk hozni, mellyel biztosítani szeretnénk a gyermekek számára fogyasztásának lehetőségét, valamint a projekt keretében megvalósul a mindennapos táplálkozási szokások felmérése és dietetikus szakember által történő kiértékelése is, amelyről a gyermekek szülei írásos formában fognak tájékoztatást kapni. A projekt során különböző tájékoztató napok fognak megvalósulni ételkóstolókkal egybekötve, amely során az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatosan szerezhetnek információt a jelenlévők, fórumok szakértők bevonásával, előadások a rendezvények keretein belül az egészséges, tudatos táplálkozással kapcsolatosan. Az előadások során a tudatos táplálkozás, egészséges életstílus és életmód iránti hajlandóságot szeretnénk kialakítani a résztvevőkben, az egészségfejlesztésnek ezek elengedhetetlen tényezői. Megrendezésre kerülnek továbbá főzőversenyek és dietetikai csoportfoglalkozások, valamint az étkezéshez szükséges eszközöket is be kívánjuk szerezni az étkezési kultúra fejlesztése érdekében, ennek megfelelően tankert kerül kialakításra,
valamint beszerzésre kerülnek hálózati vízadagolók is, hogy biztosítottak legyenek ivóvízvételi helyek az intézményben, továbbá dekorációs és ismeretterjesztő eszközöket is beszerzünk, mellyel az egészséges táplálkozást szeretnénk népszerűsíteni. Ahhoz, hogy szemléletformálást tudjunk
eszközölni a jelenlévők életében, az információkat mindenki számára érthető módon kell továbbítsuk, szükségünk van olyan szakember közreműködésére a projekt megvalósítása folyamán, aki az érdeklődők szakmai kérdéseit a helyszínen képes megválaszolni és akár személyre szabott tanácsokkal tudja segíteni életüket. A projekttől minimálisan elvárt eredmény az indikátorok teljesítésén felül, hogy elindítsuk a résztvevők életében a szemléletformálódás hosszú folyamatát, mellyel az egészséges és tudatos élet felé kívánjuk őket vezérelni.