Határtalanul! 2018

DÉLVIDÉKI KIRÁNDULÁS

 

A Hernádnémeti Református Iskola 35 hetedikes diákja 4 pedagógus kísérővel az idén Délvidékre utazott a Határtalanul! pályázat segítségével. Az utazásra 2018. 10-13-ig került sor.

1. nap:

Kora reggel indultunk Hernádnémetiből.

A több órás utazás után a határátkelés izgalmai után megérkeztünk Zentára – „a legmagyarabb városba”, ahol sétáltunk Tisza-parton, megnéztük a csata emlékművét.

  

Ezután Csantavéren, Szilágyi Erzsébet egykori birtokán időztünk, ahol kívülről sikerült a monumentális, római Szent Péter-bazilikát idéző templomot megtekinteni.

Estére kissé megfáradva értünk szabadkai szállásunkra, ahol még a nap eseményeiről kellett feladatokat megoldanunk.

2. nap:

Reggel városnézéssel kezdtünk Szabadkán, ami a XV. században Hunyadi birtok volt. Szabadka felfedezése önállóan feladatlapokkal történt. Megcsodálhattuk a Raichle palotát, a szecessziós városházát, korzóztunk, szabadkai múzeumban néztünk szét.

 

 Néhány tanulónkkal a Mária rádió még riportot is készített a Városházán.

Ezután a palicsi általános iskolába mehettünk. A diákokcsoportok bemutatkoztak egymásnak, ismerkedtünk. Közös focimeccset is játszottunk.

 

3. nap:

Reggeli Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába, Bácstopolyára indultunk– a sokszínű néprajzi anyaggal rendelkező tájházat, valamint a kovács- és bognármesterséget bemutató műhelyt kerestük fel.

Törökbecsére utaztunk tovább, ahol tisztelegtünk a szabadságharc hős tábornokának, Leiningen Westerburg Károly emlékműve előtt.

A település határában áll az egykori templomos lovagrend templomának és kolostorának romja, az Aracsi pusztatemplom, mely a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke. Aracs a délvidéki magyarság jelképe és szent gyülekezőhelye.

Megtekintését követően Csúrogra utaztunk, amely Árpád-kori település. 1944 végén, a délvidéki vérengzések során a szerbek megtorlása több mint 3000 magyar és német áldozatot követelt. Megkoszorúztuk az emlékművet.

Ezt követően Újvidék belvárosát jártuk körbe és megmásztuk a péterváradi erődöt.

4. nap:

Reggeli után Palicsra az Állatkert meglátogatására indultunk és a gyógyhatású termálvizéről híres Palicsi-tó partján sétáltunk.